top of page

LÆRERVEJLEDNING

Lærervejledning

som pdf

Møltrup Optagelseshjem er et socialt projekt, der har rødder i kristne værdier og hjælpearbejde fra før velfærdsstatens tilblivelse.

 

Hjemmesiden “Mændene fra Møltrup“ er en kurateret digital kildesamling, der med udgangspunkt i Møltrup Optagelseshjems historie, danner grundlag for undervisning i faget kultur-og samfundsgruppen på HF samt i fagene historie, kristendom og samfundsfag, f.eks. på STX. 

 

Dokumentarfilmen “Mændene fra Møltrup“ der ligger opdelt i 4 afsnit af ca. 26 minutter, skildre dagliglivet og ideerne bag Møltrup Optagelseshjem, fortalt af de mænd, som har fundet et midlertidigt hjem der. De fortæller om at falde ud over kanten af samfundet og hvordan de forsøger at rejse sig igen. 

Film og kildesamlingerne på hjemmesiden, giver anledning til at arbejde med flere interessante temaer, på tværs af fag. Her følger en række temaer som holdet bag ”Mændene fra Møltrup” finder oplagte at beskæftige sig med. 

Temaer: 

 

Historie: Fra fattiglem til borger - historisk og nutidens syn på de fattige: 

- hvordan har synet på de fattige eller udstødte ændret sig igennem historien? 

- om udvikling af den danske velfærdsstat, med udgangspunkt i 

samfundets bund og socialt arbejde. 

 

Samfundsfag: Fra grundlov til velfærdsstaten - statens sociale etik og økonomi: 

- om ansvar, flexicurity, marginalisering og integration. 

- det gode liv - frihed overfor fællesskab. 

 

Religion: kirkeligt socialt arbejde - diakoni og kristen etik vs. politisk social etik. 

- har diakoni en rolle at spille i socialt arbejde, i den moderne velfærdsstat? 

 

Psykologi: Senmodernitetens tabere mangler en plads i fællesskabet. 

- om stress, misbrug og maskulinitet. Behandling og resiliens 

-udsatte mænd og misbrug- Hvorfor? 

 

 

Emneområder og perspektiver opdelt efter fag: 

 

Samfundsfag: 

 

Inden for det samfundsfaglige perspektiv, vil det på baggrund af dokumentarfilmen og kildesamlingen være oplagt at beskæftige sig med emner som: 

 

arbejdsløshed, arbejdsmarked, beskæftigelse, beskæftigelsespolitik, sociale forhold, velfærd, velfærdsmodel, velfærdssamfund, velfærdsstat. fattigdom, fællesskab, social arv, social differentiering, social mobilitet. identitet, køn, kønsidentitet, kønsroller. 

 

De studerende vil ud fra dokumentarfilmen og kildematerialet tilegne sig viden om identitetsdannelse, socialisering og social differentiering i velfærdsstaten, samt hvordan eksempelvis social arv, psykosocial sårbarhed, misbrug, beskæftigelse og uddannelse influerer på social mobilitet og adgangen til det god liv. 

 

Ligeledes vil dokumentarfilmen og kildematerialet klæde studerende på til at analysere forandringer i det danske velfærdssamfund og blive klogere på, hvilke rettigheder og pligter, der er forbundet med at være borger. 

 

Mænd i krise og mænds udsathed: 

Det vil være oplagt for klassen at diskutere, hvorfor mænd på en lang række parametre for udsathed og marginalisering er klart overrepræsenterede og hvordan det kommer til udtryk i historierne fra mændene på Møltrup. 

 

Det kan her anbefales at dykke ned i maskulinitetsforskeren Kenneth Reinichkes forfatterskaber, der bl.a. omhandler mænd i krise og mænds udsathed. 

 

Anerkendelsesteori – begreber der kan belyse det sociale arbejde på Møltrup Optagelseshjem. 

For at belyse baggrunden Møltrups arbejde og værdigrundlag i sociologisk perspektiv, vil det være oplagt at beskæftige sig med sociologen Axel Honneths anerkendelsesteori. 

 

Velfærdsstaten og det sociale arbejdes dobbelthed: 

 

Det sociale hjælpearbejde er forbundet med konflikter og dilemmaer for både de udsatte, samfundsøkonomien og de professionelle socialarbejdere. Selvom Danmark er en universel velfærdsstat, der sikrer social sikkerhed på borgerne ved lov, er det ikke alle udsatte, der oplever det som en hjælp, når velfærdsstaten rækker sin hånd ud. 

 

Historie: 

 

I historisk perspektiv, vil det på baggrund af dokumentarfilmen og de historiske kildesamlinger være oplagt for de studerende, at beskæftige sig med emner som: 

 

Udstødte menneskers vilkår fra ca. år 1900 til i dag, hjemløshed, på kanten af arbejdsmarkedet, kønsidentitet, forbrydelse og straf, samfundsudvikling og industríalisering, økonomisk udvikling, velfærdsstaten. 

Kampen for det gode liv - Fortællingerne om tilblivelsen af Møltrup: 

Med udgangspunkt i dokumentarfilmen og Optagelseshjemmets arkiver vil eleverne tilegne sig viden om den historiske kontekst som stedet udviklede sig under, centrale udviklingslinjer for Danmark og den danske velfærdsstats udvikling efter år 1900. 

 

Det anbefales bl.a. at dykke ned i skriftet “Om fattigdom i København i 1860'erne”. En redegørelse af de sociale forhold og problemer i byen, skrevet af præsten Vilhelm Munck, der var far til stifteren af Møltrup Optagelseshjem, Johannes Munck (se under Links: Danmarks historie 1500-1933) 

 

Velfærdsstaten og socialt arbejde udvikles i et samspil mellem mennesker, kultur og samfund. 

Dokumentarfilmen vil også give eleverne nye perspektiver på social differentiering og ulighed gennem den moderne danske historie og skabe grobund for analyser af, hvorledes kategorier som sociale klasser, udsatte og marginaliserede udvikler sig historisk. 

 

Samfundets svageste borgere. 

Dokumentarfilmen og kildematerialet vil ligeledes give mulighed for refleksion over, hvordan Møltrup Optagelseshjem stadig kan være et relevant hjem for mænd, på trods af Danmarks veludviklede og lighedsskabende velfærdsstat. 

 

De studerende kan få forståelse for, hvordan aktuelle udfordringer er blevet forsøgt løst gennem historien og kan bidrage til, at kvalificere mulige løsninger på aktuelle problematikker. 

 

Religion: 

I faget religion, vil det på baggrund af dokumentarfilmen og kildematerialet være oplagt for eleverne, at beskæftige sig med relevante emner: 

 

Etik, kristendom, religion og samfund, diakoni, religionspsykologi og sociale forhold. 

 

Kristne værdier udfoldet i socialt arbejde 

Dokumentarfilmen vil med udgangspunkt i skrifter fra stifteren af Møltrup Optagelseshjem Johannes Munch, samt fortællinger fra nuværende og tidligere forstandere og ansatte, give eleverne indblik i, hvordan grundlæggende kristne værdier, er centrale på Møltrup Optagelseshjem. 

 

Diakoni vs. velfærdsstatens sociale indsatser 

Dokumentarfilmen viser, hvorledes kristne værdier benyttes i arbejdet med at rehabilitere og hjælpe de udsatte mænd, samt skabe refleksion over, hvordan arbejdet med mændene på Møltrup Optagelseshjem adskiller sig fra velfærdsstatens hjælpearbejde. 

 

Eleverne vil også have mulighed for at reflektere over, hvilke muligheder der er for at udføre kristent socialt arbejde i en veludviklet, moderne og bureaukratisk velfærdsstat. 

 

Etik i Socialt arbejde 

Ud fra beskrivelsen af Møltrup optagelseshjem og mændenes egne livshistorier, vil eleverne få mulighed for at analysere hvilke etiske dilemmaer, der er på spil i deres liv og i det godgørende og kristne sociale arbejde, samt diskutere nogle af de konflikter som eksisterer på Møltrup Optagelseshjem. 

Arbejdsspørgsmål til studerende: 

Samfundsfag: 

 

1. Beskriv hvad Møltrup er for et sted? 

 

2. Hvad er Møltrups værdigrundlag? 

 

3. Hvordan har Møltrups opgave og vilkår ændret sig siden det blev oprettet i 1912? 

 

4. Hjemløse mænd kan i følge dansk lov; Serviceloven §110, søge ophold på et herberg eller forsorgshjem. Hvordan fungerer det? 

 

5. Hvordan defineres en hjemløs ? 

 

6. Hvordan er Møltrups økonomi skruet sammen? 

 

Religion: 

7. Hvordan har kristne værdier været centrale i oprettelsen af Møltrup Optagelseshjem? 

8. Hvordan adskiller arbejdet med de udsatte mænd på Møltrup sig fra velfærdsstatens tilbud? 

9. Hvilke muligheder er der for at udføre kristent socialt arbejde i en veludviklet og moderne velfærdsstat? 

10. Hvilke konflikter kan der være mellem de to måder at udføre hjælpearbejde på? 

 

Historie: 

11. Hvordan så samfundet ud da Møltrup blev oprettet i 1912? 

12. Hvorfor var der behov for at stifte Møltrup og hvad var Møltrups opgave? 

13. Hvilke problemer havde beboerne på Møltrup dengang? Hvilke problemer har de nu? 

14. Hvad er Møltrups opgave i vores tid og hvorfor er det relevant, at der findes et sted som Møltrup? 

 

Hjemmesiden består af: 

Dokumentarfilm: 

Mændene fra Møltrup - 4 afsnit a 26 minutter. prod. 2020. 

Møltrup i nutiden: med samling af kilder og links vedr. Møltrup Optagelseshjem i nutiden. 

Møltrups arkiv 1912- 1949: tidskronologisk samling af Meddelelser fra Møltrup Optagelseshjem, skrevet ud til medlemmer af Møltrups støtteforening, samt avisartikler om Møltrup, skrevet gennem tiden. 

Møltrups arkiv 1950- 2017: tidskronologisk samling af Meddelelser fra Møltrup Optagelseshjem, skrevet ud til medlemmer af Møltrups støtteforening, samt avisartikler om Møltrup, skrevet gennem tiden. 

 

Møltrups Scrapbog - Hjemløs 1927-32: Forstander Kastrup abonnerede i nogle år på en Avisudklip tjeneste, under søgeord “Hjemløs“. Det blev til to scrapbøger med artikler der fortæller om de hårde år, for hjemløse i Danmarks historien, i tiden op til anden verdenskrig. Vi har lagt en samling af disse artikler op her, i kronologisk rækkefølge. 

 

Linksamlinger - efter tema: 

Danmarks historie 1500-1933: relevante links til film og andet historie undervisningsmateriale. Herunder bogen “Om Fattigdom i København i 1860'erne” skrevet af Johannes Muncks far, Præst Vilhelm Munck. 

 

Velfærdsstat og kristendom: relevante links til artikler. Herunder uddrag fra bogen “Diakoni for nørder og novicer” af Conni Hjelm, der er Diakon og konsulent på Møltrup Optagelseshjem. 

 

Om udsathed og arbejdets betydning: relevante links til hjemmeside og artikler. 

Det sociale og sundhedsfaglige arbejde med socialt udsatte: relevante links til hjemmesider, rapporter og artikler. 

 

Debat om velfærd: relevante links til hjemmesider, rapporter og artikler. 

 

Krise, maskulinitet og misbrug: relevante links til hjemmesider, rapporter og artikler. 

 

Dokumenter er i PDF format og kan downloades. 


 

bottom of page